Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης- ΦΙΞ

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης- ΦΙΞ

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
KTIRIO-FIX--ktirio.gr
ktirio fix
ktirio fix1

Με έμφαση στο διάλογο με διαφορετικούς θεσμούς και σε ένα μουσείο «κυριολεκτικά ανοιχτό σε όλους», η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνα Κοσκινά , παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά ανακοίνωσε το πολυαναμενόμενο άνοιγμα του Μουσείου στα τέλη Οκτώβρη και το πρόγραμμα των περιοδικών εκθέσεων. Η αρχή γίνεται με την έκθεση «ΕΜΣΤ- M HKA  Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα – Αμβέρσα» (31 Οκτωβρίου 2016- 29 Ιανουαρίου 2017 ) μια συμπαραγωγή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας (M HKA ) με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε επιμέλεια των διευθυντών τους Bart De Baere, Κατερίνας Κοσκινάς. (Βοηθοί επιμελητές: Σταμάτης Σχιζάκης, Jan De Vree ). Η έκθεση φιλοδοξεί να είναι ένας θεωρητικός και οπτικός διάλογος, βασισμένος σε έργα από τις συλλογές των δύο Μουσείων, που θα περιλαμβάνει πάνω από 70 έργα και θα διαρθρώνεται σε 22 θεματικές. Τον Απρίλιο του 2017, θα ταξιδέψει σε περιορισμένη εκδοχή στο Βέλγιο.

Το μουσείο

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000. Ως ιδρυτική Διευθύντρια του ΕΜΣΤ ανέλαβε η Άννα Καφέτση, Διδάκτωρ Αισθητικής – Iστορίας Τέχνης. Αποτελεί το μοναδικό κρατικό μουσείο στην Αθήνα με αντικείμενο τη σύγχρονη ελληνική και διεθνή εικαστική δημιουργία. Έδρα του μουσείου  είναι το πρώην εργοστάσιο του Φιξ, έργο του Αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κτίρια της σύγχρονης και βιομηχανικής, ελληνικής αρχιτεκτονικής.  Κατασκευάστηκε από τον Κάρολο Φιξ το 1893 και στα μέσα της δεκαετίας του 1950, ανακατασκευάζεται από Τάκη Ζενέτο (1926-1977). Το Δεκεμβρίου του 2002 έγινε προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, με αναδόχους τους  Ι. Μουζάκη & Συνεργάτες Αρχιτέκτονες Ε.Π.Ε. και  3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες Α.Ε.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης I Το πρόγραμμα 

 

ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ

Οι δραστηριότητες του ΕΜΣΤ στο πλαίσιο της δοκιμαστικής λειτουργίας του και στη λογική των συνεργειών του με ελληνικά και διεθνή ιδρύματα συναφούς σκοπού, ξεκίνησαν στο νέο του «σπίτι» στις 19 Μαΐου 2016, υπό τον γενικό και ενδεικτικό τίτλο ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ. Η περφόρμανς Lagune του Dennis Savary σε συνεργασία με το Flux Laboratory και το Fluxum Foundation, η συνεργασία του Μουσείου με την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) στις 21 Ιουνίου 2016, Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, όπου μονωδοί της ΕΛΣ ερμήνευσαν αποσπάσματα από έργα σύγχρονης όπερας και μουσικής, το Μουσείο Ελεύθερης Σκέψης Ανθρώπων (Μ.Ε.Σ.Α.) (27/06-03/07/2016) μια έκθεση με έργα μαθητών από τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας φυλακών, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος ΕΜΣΤ χωρίς Σύνορα, ήταν οι πρώτες εκδηλώσεις που ζωντάνεψαν το ΕΜΣΤ και έδωσαν και το στίγμα του, ως χώρου με ευρύ και ανοιχτό πεδίο δράσης, που πιστεύει στις συνέργειες με ξένα και ελληνικά ιδρύματα.

Τα ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2016.

Στις 1 και 2 Οκτωβρίου 2016 θα παρουσιαστεί στο ΕΜΣΤ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Dancing Athens,μιας παραγωγής της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μια «αναδρομική» της πρώιμης δουλειάς της διεθνούς φήμης χορογράφου Trisha Brown.

Στη συνέχεια ακολουθεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα Transforming Future Museums: International Museum Academy (IMA), το οποίο διοργανώνεται από το British Council με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος .

Στις 12 Νοεμβρίου 2016 θα παρουσιαστούν φιλμ μαθητών από σχολεία της Ελλάδος, βασισμένα στο βιβλίο του ΜοΜΑ (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Νέα Υόρκη), Η Μικρή Σάρλοτ Σκηνοθέτις, του Frank Viva,κατόπιν πρόσκλησης των εκδόσεων ΜΕΛΙΣΣΑ, που ανέλαβαν την ελληνική έκδοση καθώς και την διοργάνωση του διαγωνισμού, με βράβευση των τριών προκρινόμενων φιλμ.  

Τα ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2016 (17-18/12/2016) με την παρουσίαση της περφόρμανς της Ομάδας Σύγχρονου Χορού Πέρσας Σταματοπούλου με τίτλο ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ – Ο δρόμος, που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου

(Aναδημοσίευση  Μπούκουρας Αρχιτέκτονες Μηχανικοί Κόρινθος, πηγή : culturenow

Συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ)

Στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας του ΕΜΣΤ με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το ΕΜΣΤ συμμετείχε στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (23 – 25 Σεπτεμβρίου 2016). Aπό τις 30 Νοεμβρίου 2016 έως τις 7 Ιανουαρίου 2017 το ΕΜΣΤ θα συμμετάσχει με εμβληματικά έργα της μόνιμης συλλογής του στην έκθεση Genii loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα μαζί με την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Manege της Αγίας Πετρούπολης, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Έτους Ελλάδας – Ρωσίας.

Εξαιρετικά σημαντική για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι η ανάληψη του ρόλου του Επιτρόπου της εθνικής εκπροσώπησης στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας (13/5- 26/11 2017), με την εικαστική εγκατάσταση Εργαστήριο Διλημμάτων του Γιώργου Δρίβα, σε επιμέλεια του κ. Ορέστη Ανδρεαδάκη.

Εκθέσεις

ΕΜΣΤ- M HKA  Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα – Αμβέρσα
31 Οκτωβρίου 2016- 29 Ιανουαρίου 2017
Επιμέλεια: Bart De Baere, Κατερίνα Κοσκινά
Βοηθοί επιμελητές: Σταμάτης Σχιζάκης, Jan De Vree

Η πρώτη έκθεση που θα εγκαινιάσει τον χώρο των Περιοδικών εκθέσεων του ΕΜΣΤ ταυτόχρονα με το Πρόγραμμα Το ΕΜΣΤ στον Κόσμο, είναι μια συμπαραγωγή του ΕΜΣΤ και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας (M HKA).  Η έκθεση, υπό τον τίτλο Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα- Αμβέρσα θα εγκαινιαστεί στις στις 31 Οκτωβρίου 2016 και θα διαρκέσει εως τις 29 Ιανουαρίου 2017, επανεκκινώντας ουσιαστικά την περιοδική εκθεσιακή δραστηριότητα του Μουσείου, που είχε διακοπεί το 2015 λόγω της μεταστέγασής του στην έδρα του και των ενεργειών για την παραλαβή και λειτουργία του. Η έκθεση φιλοδοξεί να είναι ένας θεωρητικός και οπτικός διάλογος, βασισμένος σε έργα από τις συλλογές των δύο Μουσείων, που θα περιλαμβάνει πάνω από 70 έργα και θα διαρθρώνεται σε 22 θεματικές. Τον Απρίλιο του 2017, θα ταξιδέψει σε περιορισμένη εκδοχή στο Βέλγιο.

Empty pr(œ)mises
Διαδικτυακή έκθεση
7 Οκτωβρίου

Empty Pr(oe)mises είναι μια διαδικτυακή έκθεση που διεξάγεται μέσα από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα και συνεπιμελούνται η διευθύντρια του ΕΜΣΤ κ. Κατερίνα Κοσκινά και ο επιμελητής Δρ. Lanfranco Aceti, με κεντρικό άξονα την οπτικοποίηση από τους καλλιτέχνες της διαδικασίας σύλληψης και ενδεχομένως υλοποίησης μιας ιδέας, στον εκθεσιακό χώρο του Ισογείου του ΕΜΣΤ. Το πρότζεκτ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Museum of Contemporary Cuts (MoCC) και το Leonardo Electronic Almanac – MIT Press και φιλοδοξεί να αποτελέσει  την αρχή του στρατηγικού σχεδίου παρουσίας του ΕΜΣΤ στα ψηφιακά επικοινωνιακά μέσα.

Συνεργασία ΕΜΣΤ- documenta 14 το 2017

Η documenta 14 και τo ΕΜΣΤ ξεκίνησαν να συζητούν πριν από δύο χρόνια, αφού εκφράστηκε η πρόθεση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της documenta 14, Adam Szymczyk, να πραγματοποιηθεί η 14η διοργάνωση της documenta στην Αθήνα και στο Κάσελ υπό τον τίτλο εργασίας Μαθαίνοντας από την Αθήνα. Πρόσφατα, οι δύο οργανισμοί αποφάσισαν να εντείνουν τη συνεργασία και να διευρύνουν το πεδίο δράσης της, ανταλλάσσοντας πληροφορίες και γνώσεις, ιδέες και και πρακτικές, και ως εκ τούτου άρχισε ουσιαστικά η διαδικασία της μάθησης του ενός από τον άλλον. Οι μορφές συνεργασίας που αφορούν το ΕΜΣΤ στην Αθήνα και την documenta στο Κάσελ βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας.

Σήμερα, η documenta θεωρείται η πιο σημαντική περιοδική έκθεση αφιερωμένη στη σύγχρονη τέχνη. Έλαβε χώρα για πρώτη φορά στο Κάσελ της Γερμανίας το 1955 και έκτοτε διοργανώνεται κάθε πέντε χρόνια. Η documenta 14 θα πραγματοποιηθεί ως μία έκθεση σε δύο πόλεις, με συνολική διάρκεια 163 ημερών. Θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 8 Απριλίου έως 16 Ιουλίου 2017 και στο Κάσελ από 10 Ιουνίου έως 17 Σεπτεμβρίου 2017.

*Η documenta 14 θα ανακοινώσει τους συνεργάτες και τις συνεργασίες της στην Αθήνα σε ειδική συνέντευξη Τύπου, που θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Για πληροφορίες σχετικά με την documenta 14, παρακαλείστε να επικοινωνείτε με την κυρία Henriette Gallus, Διευθύντρια Επικοινωνίας της documenta 14, στο gallus@documenta.de.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συνεχίζει τη δραστηριότητά του με τα Εκπαιδευτικά του Προγράμματα και τις εκπαιδευτικές του δράσεις. Στο πλαίσιο των περιοδικών του εκθέσεων θα υποδέχεται σχολικές ομάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα. Επιπλέον θα συνεχιστούν οι συνεργασίες με ευπαθείς ομάδες καθώς και οι δράσεις εκτός του Μουσείου. Επιπλέον, Το EMΣΤ εγκαινιάζει πιλοτικά ένα καινοτόμο πρόγραμμα εφαρμογής της εικαστικής ψυχοθεραπείας, από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο 2017 με τίτλο Εξερευνώντας τις εικόνες του Μουσείου – Εξερευνώντας την εικόνα μου. Το πρόγραμμα θα σχεδιαστεί και πραγματοποιηθεί από την κ. Αφροδίτη Πανταγούτσου, Ψυχιατρική Εργοθεραπεύτρια, Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, και την κ. Ελισάβετ Ιωαννίδη, Επιμελήτρια του ΕΜΣΤ και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επέκταση δραστηριοτήτων- ερευνητικές και εκπαιδευτικές δράσεις

To ΕΜΣΤ αναζητά προγράμματα και υποστηρικτές και είναι σε επικοινωνία με σημαντικά Μουσεία και Ιδρύματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων του στον τομέα της Δια βίου Μάθησης, με την παραγωγή ειδικών εκθέσεων, τη διεξαγωγή συνεδρίων και μαθημάτων και την ενίσχυση της έρευνας. Στις προθέσεις του είναι και η δημιουργία προγραμμάτων δημιουργικής διαμονής (Residencies) σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Ερευνητικά Ινστιτούτα και Σχολές Καλών Τεχνών και η διοργάνωση κύκλων μαθημάτων για την επιμέλεια εκθέσεων, την ανάπτυξη των κοινωνικών πρακτικών και δράσεων της τέχνης και τη διδασκαλία της σύγχρονης τέχνης σε εκπαιδευτικούς. Οι συνεργασίες και η έναρξη αυτών των δραστηριοτήτων θα ανακοινωθούν το 2017.

Δωρεές / Συνεργασίες / Αγορές Νέων έργων / Χορηγίες

Το ΕΜΣΤ βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση χορηγιών και υποστηρικτών για την εξεύρεση τρόπων συνεργασίας και στήριξης του Μουσείου και των δραστηριοτήτων του.

Η προσπάθεια για την απορρόφηση μεγάλης και καθοριστικής για την πλήρη λειτουργία του ΕΜΣΤ, δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προχωρά και θα ολοκληρωθεί με την πλήρωση των προαπαιτούμενων.

Με την σημαντική συνδρομή του ΝΕΟΝ (Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης Δασκαλόπουλου) το ΕΜΣΤ εμπλούτισε τη μόνιμη συλλογή του με έργα από σημαντικές εμπορικές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, ενώ συζητούνται και άλλοι τρόποι υποστήριξης, στον εκθεσιακό, τον εκπαιδευτικό και τον ερευνητικό τομέα.

Το ΕΜΣΤ ξεκίνησε με την ΕΡΤ, πέραν από την ανάληψη χορηγίας επικοινωνίας των δράσεών του, μια συνεργασία σε επίπεδο ανταλλαγής τεχνογνωσίας, πρακτικών και δημιουργίας κοινών δράσεων, κυρίως στο τομέα των νέων μέσων.

Μόλις ξεκίνησε συνεργασία με την Polyecο Contemporary Art Initiative, για την ανάθεση δημιουργίας νέων έργων για την συλλογή του ΕΜΣΤ καθώς και για την πραγματοποίηση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

Περισσότερες πληροφορίες για συνεργασίες με στόχο την ενίσχυση του ΕΜΣΤ θα ανακοινωθούν σύντομα.

Επιπλέον, γίνεται μια διαρκής προσπάθεια απόκτησης νέων έργων για τη συλλογή του ΕΜΣΤ με δωρεές και μακροχρόνιους δανεισμούς καλλιτεχνών και διαχειριστών της πνευματικής τους ιδιοκτησίας.

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι σε δημιουργική συζήτηση με την Ένωση Εταιριών Διαφήμισης & Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ) για την χάραξη της νέας στρατηγικής και επικοινωνίας του, ενώ πρόσφατα η εταιρεία Button ανέλαβε την αναμόρφωση της ιστοσελίδας του.

Άλλα νέα : https://www.boukouras.com/blog/

 

Print Friendly, PDF & Email